Ostatnio wrzucałam przepis na mleko owsiane. Po jego wykonaniu zostają nam „wytłoczki”, które warto wykorzystać. Tak właśnie powstał przepis na ciasteczka owsiane. To chyba najprzyjemniejszy sposób wykorzystania pozostałej masy owsianej. Ciasteczka przygotowuje się błyskawicznie. Są bardzo sycące, więc jeżeli upieczemy je wcześniej to mogą posłużyć jako „awaryjne” śniadanie lub przekąska. Ciastka w małej objętości dostarczą nam, oprócz radości z jedzenia, sporo energii i składników odżywczych. Dlatego sprawdzą się jako przekąska okołotreningowa, ale nie tylko, choć osoby aktywne będą sobie mogły pozwolić na więcej takich ciastków. Domowe słodycze w przeciwieństwie do „gotowców” mają pewny skład i nie dostarczają jedynie pustych kalorii, dlatego zachęcam Was do przygotowywania domowych słodyczy.

Przepis na ciasteczka owsiane „z odzysku”

Składniki

  • Wytłoczki pozostałe po przygotowania mleka owsianego (podwójna porcja z 400g płatków)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 opakowania daktyli (50 g)
  • 100 g rodzynek
  • 1 opakowanie migdałów (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70 %
  • 4 łyżki nasion słonecznika

Opcjonalnie można dodać np. skórkę pomarańczową, inne bakalie lub jeżeli chcemy, żeby ciastka były słodsze i bardziej energetyczne, można dodać do nich miodu.

Z podanej ilości składników otrzymamy około 35 ciastek.

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Do „wytłoczków” pozostałych z przygotowania mleka owsianego dodajemy banany, rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Następnie dodajemy posiekane daktyle, migdały, gorzką czekoladę (min 70% kakao) i rodzynki, mieszamy. Uzyskaną masę wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch każdej porcji dodajemy nasiona słonecznika. Piec około 20-25 minut.

Wartość odżywcza 1 ciastka 

  • Energia 97 kcal
  • Białko 2,5 g
  • Tłuszcze 4,0 g
  • Węglowodany 14,2 g w tym błonnik 1,6 g
  • Ciastka dostarczą nam też magnezu, cynku, miedzi, folianów, witamin z grupy B, witaminy E, a także nieco wapnia i żelaza

Uwagi

  • Jeżeli nie chcecie przygotowywać mleka owsianego, możecie zblendować płatki na mąkę, dodać do nich niewielką ilość wody i odstawić na jakieś 15 minut lub przygotować ciastka z tego przepisu.
  • W wersji bezglutenowej używamy certyfikowanych płatków bezglutenowych.
  • Banany oprócz tworzenia odpowiedniej konsystencji, będą nadawały ciastkom słodki smak, więc im dojrzalszych bananów użyjemy, tym ciastka będą słodsze.
Share This