Pudding chia to super szybki deser, który sprawdzi się jako przekąska do pracy lub podwieczorek do poobiedniej kawy. Najtrudniejsze w wykonaniu jest … czekanie, aż się schłodzi a nasionka napęcznieją 🙂

Porcja, na którą składniki zostały podane poniżej dostarcza około 270 kcal, 11 g białka, 10 g tłuszczu i 38 g węglowodanów oraz wapń, potas, magnez, kwasy omega-3 (kwas alfa-linolenowy) a także całodzienną dawkę witaminy C.

Przepis na pudding chia z truskawką i kiwi

Składniki:

  • mały jogurt naturalny (150g) –  można go zamienić na mleko roślinne
  • 2 łyżki nasion Chia
  • 1 kiwi
  • kilka dużych truskawek

Wykonanie:

Nasiona Chia wsypać do jogurtu/mleka, odstawić do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy pokrojone owoce.

Smacznego 🙂

Share This