Jaglanka z pistacjami to świetna propozycja na śniadanie, drugie śniadanie, czy deser. Ze względu na dużą zawartość węglowodanów i białka sprawdzi się również jako posiłek okołotreningowy.

Porcja przygotowana ze składników wymienionych poniżej dostarczy nam około 540 kcal, 20 g białka, 16 g tłuszczu i 87 g węglowodanów, a także solidną dawkę wapnia, żelaza, magnezu, potasu i cynku oraz witamin z grupy B.

Przepis na jaglankę z pistacjami

Składniki:

  • kasza jaglana (50g)
  • szklanka mleka krowiego/roślnnego
  • garść pistacji (20g)
  • 1/2 średniego banana
  • 2 suszone figi
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie łyżeczka erytrolu/ksylitolu

Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać mleko, cynamon według uznania, opcjonalnie łyżeczkę erytrolu/ksylitolu, plastry banana, posiekane pistacje i pokrojone figi. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego 🙂

 

Share This